Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΔΑΣ

Η αμοιβάδα είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που αν μπορούσε να κάνει σκέψη θα έκανε μόνο μία. 

Κάπως έτσι πρέπει να σκέπτεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφασίζοντας από 1 Ιανουαρίου 2019 να μειώσει κατά 18 έως 25% τις συντάξεις.

Δε σκέφτηκε όμως τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στα ταμεία και το κυριώτερο στην αγορά εργασίας.

Για να είμαι λοιπόν πιο ακριβής έχουμε τα παρακάτω

  1. Μείωση 260 εκατομμυρίων € εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων από τον φόρο αλληλεγγύης.
  2. Μεγάλο σοκ στην αγορά δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν αποταμιεύουν, αλλά μόνο καταναλώνουν. Φανταστείτε τι πτώση θα έχει η αγορά τα Χριστούγεννα, διότι οι σύνταξεις του Γενάρη πληρώνονται τις παραμονές των Χριστουγέννων και ως μειωμένες, θα επιφέρουν, μεγάλη μείωση στην αγοραστική κίνηση των χριστούγεννων. Το αποτέλεσμα θα είναι κλείσιμο μαγαζιών , βιοτεχνειών και φυσικά νέα ανεργία, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επομένως και καινούργιες μειώσεις στις συντάξεις.
  3. Δεν ξέρω αν τα κέρδη από την μείωση των συντάξεων, που είναι αρκετά δισεκατομμύρια αν θα διατεθούν σε δημόσιες επενδύσεις ή θα οδεύσουν προς εξόφληση των εξωτερικών δανείων. Επειδή τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δημόσιες επενδύσεις, υποθέτω ότι θα φύγουν για εξόφληση των δανείων, που όμως λόγω της νέας ύφεσης το χρέος θα πάρει την ανιούσα οδό κι έτσι ουσιαστικά θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.
  4. Εύχομαι λοιπόν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να διχοτομήσει την σκέψη της σε περισσότερα κύτταρα και να μπορέσει να προσεγγίσει  το παραπάνω σκεπτικό, ώστε να μην βρεθεί, μετά από δυο τρία χρόνια σε ένα νέο αδιέξοδο και αναφωνήσει πάλι MEA CULPA .

ΠΑΝΟΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.